Her har vi den lille bygda Fotlandsvåg nederst på bilde, den ligger innerst i viken med samme navn og er stedet for årets sommertreff i Club Pan-European Norway.
På besøk i Bruvik
Styret representert ved Henning og undertegnede møttes fredag kl. 12:00 ved Osterøybrua. Første stopp ble hos en lokal Osterøyværing, en kamerat av Henning som bor i den idylliske bygda Bruvik på østsiden av Osterøy.
Johnny heter han og bor staselig helt i vannkanten med egen “dampskipsbrygge” med bensinpumpe og sjark, klar til å settes ut for å hente opp havets delikatesser i Sørfjorden like utenfor. Pannene står pent parkert foran dobbeltgarasjen som ligger inntil kaien.
PÅ besøk hos Johnny i Bruvik.
Hosanger
De første deltagerne ankom Osterøy utover fredagen. Noen av oss hadde da en lunsj i Hosanger som er nabobygda til Fotlandsvåg. Lunsjen ble servert ute i friluft i den lille havnen, riktig idyllisk.
Lunsjen ble servert på et solid "bord" i massiv stein med Pannene parkert ved siden av.
Folket strømmet på etter hvert, og det ble en velkomst øl ute i haven i bak hotellet i solskinnet. Sommermøtet er i gang.
Ytre Arna Museum
Lørdag var det så klart for tur til Ytre Arna og muséet der med historien til konfeksjonsindustrien som ble bygget opp midt på 1800-tallet av familien Jebsen. Veldig interessant å høre om industripioneren Peter Jebsen som kom fra Schleswig-Holstein (Danmark) og etablerte landets første mekaniserte bomullsveveri i 1844, 22 år gammel. Det ble starten på et industrieventyr som varte i godt over 100 år før lavkost land i fjerne Østen tok over.
Fra muséets hjemmeside har vi sakset følgende:
Det var Peter Jebsen (1824-1892) som la grunnen til fabrikkstaden Ytre Arna. Han var ein framsynt ung mann som hadde forstått kor verdfulle fossar og vassdrag kunne bli for ei komande industrireising i Norge. Han kjøpte Blindheimselva i 1845, og ved Sørfjorden i Arna starta han i 1846 opp det første mekaniske bomullsveveriet i landet. Dette var heilt i forkanten av den industrielle utviklinga i Norge. Peter var då berre 22 år gammal. Same året henta han ein yngre bror, Johan Jebsen (1827-1920), til den nye fabrikken. Saman var dei dyktige, initiativrike og energiske folk som gjennom mange tiår var med på å byggja opp det moderne Norge. Ikkje berre innan tekstilindustrien. Peter Jebsen vart rekna som landet sin største dampskipsreiar. Han etablerte den første norske amerikalinje og var Vossebanens far.
Oleana muséum med butikkutsalg
Kråna-S'en hårnålsvinger på Fv 360
Turen hjem gikk igjen gjennom bygden Bruvik og opp den bratte Fv 360 med hårnålssvinger som ikke ligger noe tilbake for tilsvarende i Alpene. Vi stoppet ved rasteplassen Kråna-S’en for fotografering. Praktfull utsikt over Sørfjorden.
Kråna S'en
Utsikt mot Sørfjorden og Bruvik med kirken.
Kossdalssvingane
På vei tilbake til Fotlandsvåg ble det for noen av oss en liten avstikker til Kossdalssvingane, en turistattraksjon som knytter fjordbygda Hosanger til bygdene oppe på fjellplatået i Øst. Den skal være bygget på slutten av 1700-tallet av engelskmenn som kom her og anla veien med høye støttemurer. Det er Norges bratteste vei med en stigning på 27% og består av 17 hårnålssvinger eller slynger som det heter på lokalspråket.
17 hårnålssvinger i 27% stigning
Herr og Fru Vad, og Herr og Fru Buene gjør seg klar til å gå Kossdalssvingane ned.
Gjenverving av gamle medlemmer
Her møtte vi også et tidligere medlem av klubben som vi dermed rekrutterte inn igjen som medlem: Håkon Erstad, medlem nr. 316. Han kjører “originalen”, en ST1100 som har gått 200 000 km og ser ut som den kommer rett fra samlebåndet. En vakrere og mer tidløs sykkel skal man lete lenge etter.
Medlem nr. 316, Håkon Erstad på sin strøkne ST1100 i munter passiar med Kari Buene.
Årsmøte
Årsmøte ble avviklet lørdag kveld og protokoll fra møtet ligger på medlemssiden. Det var 16 stemmeberettige til stede.
Utlodning
Utlodnng etter middag med et ganske variert utvalg av gevinster innbrakte kr 2000 i klubbkassen.
Neste år
Vi har allerede forslag på sted for neste års sommertreff og kommer tilbake ganske snart med nærmere detaljer.