logo pan

TUSEN TAKK TIL VÅR SPONSOR SOM STILLER OPP SOM VANLIG MED VERDIFULLT BIDRAG TIL VÅRT SOMMERTREFF


mcoslo

Vi er godt i gang med Europaturen 2022. Etter en noe trang start i Nederland, med 9 timer på veien før vi var fremme ved første overnatting i Wissenkerk, så har det gått bra.

Nederlandske motorveier i rushtiden, med +35 gr. Celsius er ikke å anbefale. Første etappe var ikke lenger enn 35 mil, men tok altså 9 timer, inkludert pauser. En sann lidelse.

Vi bestemte oss for å hvile ut i Normandie, Frankrike og ble der i to døgn uten kjøring. Så ble det mer konsentrert kjøring nedover mot Spania og videre til Guimarães i Portugal.
Her møtte vi gamle kjente fra tidligere treff, og det var hyggelig.

6 Henning
Dunquerke med museet i bakgrunden. Byen bærer preg av historiens største evakuering av soldater fra strendene der i mai 1940. Det var Churchill som selv kom med ideen om å bruke småbåter til å redde ut 350 000 soldater fra strendene. Henning med god støtte fra en hensatt kanon.

 2 US CemetaryDet som gjør størst inntrykk i Normandie er US Cemitary ved Colleville sur Mur. Den amerikanske gravplassen har ca. 10 000 kors stående på gravene til soldatene som falt her under kampene 6.juni 1944 og i dagene som fulgte.

Henning har tatt dette flotte bildet av hovedmonumentet ved US Cemitary. Ca. 40 gartnere arbeider her på heltid for å holde anlegget i orden. Alle kommer fra USA.Henning har tatt dette flotte bildet av hovedmonumentet ved US Cemitary. Ca. 40 gartnere arbeider her på heltid for å holde anlegget i orden. Alle kommer fra USA.

5 Viggo kraterFra Point de Hoc. En 30 meter høy klippe som ble tatt og nøytralisert av amerikanerne før invasjonen startet for alvor. Like før soldatene begynte å klatre opp den 30 meter høye klippen hadde slagskipene utenfor kysten skutt inn granater og "myket" og motstanden fra tyskerne. Granathullene etter nedslagene ligger der enda, ca. 4-5 meter dype. Viggo står på kanten.

1 OmahaEn enslig person står kanskje og mediterer der nede på Omaha Beach, stranden med de største tapene under invasjonen. Kontrasten til det som foregikk der nede for snart 80 år siden er enorm. Måtte det aldri skje igjen. 

02/09/22

Svein Haakon Syversen

Webdesign: Bewebbed.no